Pilates diğer adıyla kontroloji, Joseph Pilates’in geliştirmiş olduğu çeşitli aletleri kullanarak yapılan fizyoterapi kökenli bir vücut-zihin egzersiz metodudur. Pilates vücudun merkezi olan core bölgesine odaklanan; esnek, dayanıklı ve kuvvetli bir omurgayı hedefleyerek, uzun, güçlü ve dengeli kaslar yaratır. Pilates tüm vücudu aynı anda çalıştıran, koordinasyon ve dengeyi geliştirirken omurgayı ve pelvisi hizalayarak, nefesi ve kuvvetli bir core bölgesini geliştirir.
Kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanabilecegi gibi kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler(belfıtıgı ,boyun fıtıgı, boyun düzleşmesi, skolyoz,kifoz,lordosis vb) sonrasıda doktor ve fizyotersapistlerin tedavileri ardından tedaviyi destekleyici amaçlı egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla uygulanabilmektedir.
1-Vücudu tanımak için
Pilates egzersizleri yapan kişilerin vücut farkındalıkları daha da gelişir ve fonksiyonel duruş bozukluklarını azaltırlar. Vücudumuzun farkındalığı geliştikçe kalitesi de artar.
2-Daha sağlıklı ve fit bir vücut için
Egzersizleri düzenli ve disiplinli bir şekilde uygulayanlar, daha sağlıklı ve sıkı bir vücuda sahip olur. Haftada en az 3 gün egzersiz yapmak, hedefe ulaşmak için şarttır.
3-Kasların daha güçlü olması için
Güçlü kaslar, günlük hayatımızdaki tüm hareketleri daha rahat yapmamızı sağlar. Eklem ve kemik ağrıları azalır. Kasların daha güçlü olması, kas yoğunluğunun artması demektir ki bu da vücudun fit görünmesi anlamına gelir.
4-Yağ oranını dengede tutmak veya azaltmak için
Düzenli yapılan pilates egzersizleri, yağ oranını düşürmeye de yardımcı olur.
5-Daha dengeli bir vücut için
Vücut farkındalığı gelişmiş, kas-tendon bağları güçlenmiş ve esnekliği artmış kişilerde denge sorunu daha azdır.
6-Sakatlanma riskini azaltmak için
İnsan vücudu dış etkenlere bağlı travmalar geçirmeye müsaittir. Ancak güçlü ve sağlıklı bir vücut, bu travmaları absorbe edecek çevikliğe ve farkındalığa sahip olur.
7-Daha sıkı karın kasları için
Pilates’te, daha derindeki kasları çalıştırmak hedef olduğundan, merkez bölge olarak adlandırılan karın-kalça kaslarının fazla çalışmasını sağlar. Böylece hem vücudun merkezi güçlenmiş hem de karın ve kalça kasları daha sıkı hale gelmiş olur.
8-Daha sağlıklı nefes için
Nefes doğru kullanıldığında kasların daha fazla kasılması sağlanır. Egzersiz esnasında ciğerlere giden hava, normalden daha fazladır ve vital kapasiteyi artırır. Bu da günlük hayatta daha az yorgunluk demektir.
9-Daha sağlıklı ileri yaş dönemi için
Orta yaş ve üzeri dönemlerde sıklıkla yaşanan eklem-kas ağrıları ve fiziksel değişimleri olumlu yönde etkiler, vücut yaşını daha genç tutar.
• Gebelik sürecinin sağlıklı geçirilmesi, doğumun rahat olması ve doğum sonrası bedensel-zihinsel toparlanmanın daha hızlı olması için hamile pilates yapmaları hamilelere önerilmektedir.
• Hamile pilatesi gebelik sırasında fonksiyonel olarak hareket edebilme olanağı sağlar.
• Hamilelik sürecinde, göbeğin büyümesine bağlı olarak vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir, dik duruşu korumak zorlaşır ve postüral(duruş) problemler oluşur. •Oluşan postüral(duruş) problemler sırt ve bel ağrılarına neden olur. Gebelik sürecinin sağlıklı geçirilmesi, doğumun rahat olması ve doğum sonrası bedensel-zihinsel toparlanmanın daha hızlı olması için hamile pilates yapmaları hamilelere önerilmektedir.
• Hamile pilatesi gebelik sırasında fonksiyonel olarak hareket edebilme olanağı sağlar.
•Hamilelik sürecinde, göbeğin büyümesine bağlı olarak vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir, dik duruşu korumak zorlaşır ve postüral(duruş) problemler oluşur.
•Oluşan postüral(duruş) problemler sırt ve bel ağrılarına neden olur.
•Gebelikte, hamile pilates egzersizlerinin, diğer egzersiz eğitimlerinden farklı olarak vücudun derin kaslarını hedefler böylelikle vücudu dengeler ve düzgün postüral(duruş) dizilimi kazandırır.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA, İYİ VE KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR KOLAYLIKLA OLUŞTURULUR.
NEDEN SADECE İYİ ALIŞKANLIKLARIN OLUŞMASINA KONSANTRE OLMUYORSUN?
– JOSEPH H.PILATES
• Erken yaşlarda yapılan pilates egzersizleri çocukların doğal gelişimlerini destekler.
• Çocuğunuza sağlıklı bir spor düzeni kazandırmaya çalışıyorsanız pilates ile başlayabilirsiniz.
• Çocuklar doğal olarak daha esnek bir yapıya sahip olduklarından bu tür egzersizlerde kolayca “başarıya” ulaşabildiklerini hissederler.
Reformer, mat temelli Pilates’ten çok farklıdır ve mat temelli Pilates’ten daha yoğun ve daha dinamiktir, çünkü makinenin bir parçasını oluşturan yaylar kullanılarak Pilates egzersizlerine direnç kazandırır. Reformer Pilates, mevcut egzersiz repertuarı çok daha fazla çeşitlilik sağlayarak büyük ölçüde arttırıldığından mat tabanlı Pilates’den üstündür. Egzersizler genellikle kasları inşa etmek ve tonlama yapmak için ideal olan geniş bir hareket yelpazesiyle kasları işler, eklemler boyunca kararlılığı arttırır.
Reformer Pilates spora özel bir çapraz eğitim aracı olarak kullanılabilir. Reformer Pilates, kas dayanıklılığı, laktat toleransı, periferik eklem stabilitesi, kas kuvveti, denge, koordinasyon ve çok daha fazlası gibi tüm sporcular için hayati önem taşıyan temel stabilizasyon üzerinde çalışmaktadır. Reformer Pilates, rehabilitasyon amaçları için de mükemmeldir çünkü kişinin yatay bir hareket düzleminde egzersiz yapmasına ve dikey olarak yüklenmesine ve bacakları boyunca ağırlık yüklenmesine izin vermez. Örneğin, bir birey diz cerrahisi veya diz travması geçirmişse, bu yatay düzlem, vücut ağırlığından daha hafif bir direnç kullanarak daha geniş bir hareket aralığı ile bacağın kaslarını güçlendirmenizi ve kontrollü hareketle iyileşmelerini hızlandırmanızı sağlar.
Pelvik taban kaslarının ve alt karın kaslarının kuvvetlenmesi
Esnemeler sonucu kemiğin kasa karşı direnç göstererek kuvvetlenmesi, dolayısıyla osteoporoz riskinin azalması
Omurgayı destekleyen kasları kuvvetlendirerek yanlış duruş alışkanlıklarının önlemesi
Boyun, sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirerek bel fıtığı ve boyun fıtığı riskini azaltması
Doğum sonrası vücudun toparlanması
Bazı spor sakatlıklarının rehabilitesi
Vucudu şişirmeden uzun, zayıf,sağlıklı,dirençli,ve esnek kaslar geliştirmesi
Güç ve esneklik arasındaki dengeyi kurması
Nefes almayı öğreterek kaslardaki gerginliği azaltıp vücudu yeniden canlandırması
Kas sisteminde dengeyi sağlamasıdır (güçsüz kasları güçlendirirken, fazla çalışmış kasları ise rahatlatarak dengeyi sağlar).
Beden farkındalığını arttırır.
Sakinleştirir, zihninizi stresten uzaklaştırır,
Direncinizi arttırır ve zihinsel odaklanmayı geliştirir, konsantrasyonu yükseltir.
Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi | Eğitim Zamanı | Ders Saat Sayısı | Kalan Kontenjan | Fiyat |
---|