Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunları ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip, Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarıyla verenler katılabilir.
Adli Yargı Hakimliği sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. Yazılı sınav ÖSYM tarafından test usulüyle yapılır. Sınavda adaylara, 30 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 70 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır.
Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe, Matematik, Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Yurttaşlık Bilgisi ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,
Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdari Yargılama Usulü ve İdare Hukuku ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır.
Genel Yetenek Genel Kültür testi 20 tam puan üzerinden, Alan Bilgisi Testi 80 tam puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilir.
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü sınava, yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alanlar en yüksek puan alan adaydan başlanarak sıralanmakta ve alınacak kontenjan sayısının 3 katı kadar aday çağrılmaktadır.
Adaylarda sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak şartı aranmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarına öğretmen olarak başvuracak adaylardan alan sınavına tabi branşlardakilerin katıldıkları sınavdır.
ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi);
olmak üzere toplam 17 branşta uygulanmaktadır.
Bu branşlardaki öğretmen adayları Genel Yetenek Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve ÖABT sonuçlarıyla hesaplanacak P121 puan türü ile atamaya başvurmaktadırlar.
ÖABT her yıl KPSS'den belli bir süre sonra ayrı bir sınav olarak uygulanmaktadır. Bu sınav sonucunda elde edilecek puanlar da bir yıl süreyle geçerlidir.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda; ülkemizde lisansüstü eğitime girişte ve yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılacak puanları veren bir sınavdır.
Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. Sınav ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır.
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanmakta, sayısal bölümde 40'ar sorudan oluşan iki test (sayısal-1 ve sayısal-2) sözel bölümde de yine 40'ar sorudan oluşan iki test (sözel-1 ve sözel-2) yer almaktadır. Adaylar kullanmak istedikleri puan türünde yer alan testlerin katsayılarını dikkate alarak toplamda 120 soru yanıtlamalıdırlar.Testlerin puan türlerine etkisi;
(B) grubu olarak adlandırılan kadrolar, Kamu Personel Seçme Sınavının ardından ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka herhangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır. (Memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, avukat, sekreter, hizmetli vb.)
Bu kadrolara mezun oldukları alanlara göre lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları atanabilir. KPSS-B iki yılda bir yapılır.Sınavlar, lisans mezunları için mayıs-haziran-temmuz aylarından birinde, ön lisans ve ortaöğretim mezunları içinse eylül-ekim aylarından birinde olmak üzere iki farklı tarihte yapılır.
B Grubu kadroların atanmalarına esas alınan puanlar Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin standart sapmaları alınarak belli katsayılarla çarpımıyla hesaplanır. Bu puanlar lisans mezunları için P3, ön lisans mezunları için P93, ortaöğretim mezunları için ise P94’tür.
KPSS-B sonuçları iki yıl süreyle geçerli olup bu kadrolar için üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
GENEL İNGİLİZCE
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
Avrupa Birliği Dil Öğrenme Ortak Çerçeve Programına (CEF) göre dil öğretimi sırasıyla 6 Seviyeden oluşur;
A1 Beginner
A2 Elementary
B1 Pre-intermediate
B2 Intermediate
C1 Upper-intermediate
C2 Advaced
PROGRAMIN ÖZELLİKLERİ
*Genel İngilizce kursunun başlangıç seviyesinden itibaren öğrencilerin İngilizce konuşmadaki akıcılıklarını arttırmaya yönelik iletişimsel eğitim modeli devreye girer.
*Genel İngilizce de dersler ağırlıklı olarak konuşma okuduğunu anlama ve pratiğe dayalıdır. Yazma, konuşma, okuma, dinleme, gramer, telaffuz ve İngilizce kelime bilgisinin bütünleştirildiği bir sistemde ilerler.
*Genel İngilizce kursuna başlamadan önce seviye tespit sınavı yapılır. Yazılı ve sözlü olarak yapılan seviye tespit sınavının sonunda seviyeniz belirlenir ve size en uygun sınıf seçilir.
EĞİTİMİN NİTELİKLERİ
Uzman Eğitmenlerimizin öğrencilerle yeteri kadar ilgilenebilmesi için maksimum 14-16 kişilik sınıflarda eğitim verilir.
Genel İngilizce programlarımız Yabancı ve Türk eğitmenler tarafından verilmektedir.
SEVİYELERİN ÖĞRENCİLERİMİZE KAZANDIRDIĞI YETKİNLİKLER
(A1) Beginner; Konuştuğu kişilerin yavaş ve anlaşılır bir şekilde konuşması ve yardıma hazır olması halinde basit düzeyde iletişim kurabilir. Kendini ya da başkalarını tanıtabilir, bu bağlamda, nerede oturduğu, kimleri tanıdığı, sahip oldukları ve benzeri temel sorular yoluyla iletişim kurabilir. günlük ifadeleri ve çok temel deyimleri anlayabilir ve kullanabilir.
(A2) Elementary; Basit bir dil kullanarak kendi özgeçmişi ve yakın çevresi hakkında bilgi verebilir ve anlık gereksinimleri karşılayabilir. Bildiği, alışılmış konularda doğrudan bilgi alışverişinde bulunarak basit düzeyde iletişim kurabilir. Kişisel, aile, alışveriş, iş ve yakın çevre ile ilgili konularda çok sık kullanılan temel deyimleri ve cümleleri anlayabilir.
(B1) Pre-intermediate; Yaşadığı olayları ve deneyimlerini aktarabilir; düşlerinden, umutlarından ve isteklerinden söz edebilir, görüşlerini ve planlarını kısaca nedenleriyle ortaya koyabilir. Kişisel ilgi alanları doğrultusunda ya da bildiği konularda, basit, ancak fikirler arası bağlantıların oluşturulmuş olduğu metinler yoluyla kendini ifade edebilir.
(B2) Intermediate; Farklı konularda, ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde kendini ifade edebilir ve bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyarak kendi bakış açısını yansıtabilir. Çok zorlanmadan, belli ölçüde doğal ve akıcı bir dil kullanarak anadilde konuşan birisiyle iletişim kurabilir. Soyut ve somut konulara dayalı karmaşık metinlerin ana fikrini anlayabilir, kendi uzmanlık alanı olan konularda teknik tartışmalar yürütebilir.
(C1) Upper-intermediate; Dili akademik ve mesleki amaçlar için ve günlük yaşamda esnek ve etkili bir şekilde kullanabilir. Gereksinim duyduğu ifadeleri fazla zorlanmadan bularak kendini doğal ve akıcı bir şekilde ifade edebilir. Farklı yapıya sahip uzun ve karmaşık metinleri anlayabilir ve bu metinlerdeki dolaylı anlatımları ve imaları fark edebilir.
(C2) Advanced; Akıcı bir dil kullanarak kendini tam anlamıyla ifade edebilir. Karmaşık durumlarda bile kendini ifade ederken ince anlam farklarından yararlanabilir. Duyduğu ve okuduğu her şeyi kolayca anlayabilir. Farklı yazılı ya da sözlü kaynaklardan edindiği bilgiyi özetleyebilir, bu kaynaklara dayalı olarak bir tartışmayı yapılandırabilir, akıcı ve doğal bir anlatım ile sunabilir.
Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi | Eğitim Zamanı | Ders Saat Sayısı | Kalan Kontenjan | Fiyat |
---|