Fitness kelime anlamı olarak “Sağlıklı ve formda olmak”dır. Bir çok egzersize dayalı bir spordur. Fitness diğer bütün sporlardan farklı olarak temelde kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanır.
Fitness esasen bütün sporların temelidir. Çünkü her spor dalında vücutta ağırlıklı kullanılan kas grupları vardır.
Bu kas gruplarına kondisyon
kazandırılması için fitness egzersizlerine başvurulur.
Her amacın antrenman programı birbirinden farklıdır. Fitness sporunda bir standarttan söz edilemez. Yani, her yaşın, her hayat tarzının ve vücut tipinin birbirinden farklı olarak bir uzman tarafından takip edilen çalışma şekli olmalıdır. 16 yaşında bu Spora baslayabilirsiniz. Bu sporun vücut geliştirmeden iki farkı bulunur: Öncelikle gelişmek için değil sağlık için yapılır.
Ayrıca bir fitness antrenmanında kardiyovasküler çalışma (koşmak, pedal çevirmek gibi sizi nefes nefese bırakacak, kalori harcatan ve zindelik sağlayıcı egzersizler) ağırlık çalışması ile birlikte
yılır. Bu nedenle kaslar fazla büyümez, sadece sıkılaşır ve estetik bir görünüm alır.
Fitnessin Faydaları
Fitness sporu vücutta bol bol endorfin, östrojen veya testesteron hormonu salgılanmasını sağlar. Bu da, kişinin kendisini psikolojik olarak daha iyi ve zinde hissetmesini sağlar. Vücudun forma girmesi de özgüveni arttırır. Metobolizmayı hızlandırır. Enerjiyi arttırır. Uykuyu düzenler. Psikolojik iyilişme sağlayarak stresden uzaklaştırır. Daha sağlıklı ve hızlı düşünmeyi sağlar. Kalp ve damar sistemini güçlendirir. Uzun dönemli fitness sporuyla uğraşanların kanser ve kalp krizine yakalanma riski düşüktür. Kalori yakmayı sağladığından şeker hastaları için önerilir.
Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu Spor dalının dünyadaki temsilcisi WAKO dur.
Karate-do, nihai amacı olarak kazanmayı değil çalışma ve eğitim sonucu tecrübe birikimine sahip olarak karakter mükemmeliyetine erişmeyi hedef alan bir martial sanattır. Aynı zamanda güç ve sistematik çalışma sayesinde her biri etkili ve güçlü silah haline gelen vücudun her bölümünün tümünü kullanmak suretiyle yapılan bir nefis müdafaası şeklidir. Karate tüm vücut hareketlerinin bir muvazeneye erişmesi (dengelenmesi) ve bu yolla vücut hareketlerinin bir bütün halinde olgunluk meydana getirmesini amaçlar. Karate vücudun her bölümünün birlikte kullanımını sağlar ve bacaklar, kalça, amudi fukarı, omuz ve kollar mekanik olarakkoordine bir sistemle birbirlerine etki-tepki yapar hal gelerek vücudun değişik noktalarında meydana getirilen gücün tek bir yere kanalize edilmesi suretiyle müthiş bir kuvvet ortaya çıkmasına yol açar.
Bu tip kordinasyon temel haraketlerin (Kihon) sürekli çalışması ile elde edilebilir. Bu temel haraketler zaten değişik ve karmaşık yapıları itibarıyle kendi başlarına komple bir sanat formu sayılabilirler. Teml tekniklerde ustalaşma Karate-Do’nun diğer iki yönü olan resmi egzersizler (Kata) ve tatbikata (Kumite) geçmek için iyi bir zemin oluşturur.
Karate-do dünyada önemli bir popularite kazanmıştır ve gerçek karate için çok iyi olmuştur ancak bazı gruplar karatenin esas amacı olan ahlaki ve ruhsal bakışlara sahip olma yolundan uzaklaşmışlardır. Bu tutum, hiç gelişmeyecek olan serbest dövüşe gereğinden fazla önem verilmesi sonucunu doğurur. Gerçek Karate-Do vücut ve ruhu eğiterek hasma saygı duymayı gerektirir ki bu da yürekten ve tüm enerji ile aynı zaman da sa tevazu ile çalışarak elde edilir.
Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi | Eğitim Zamanı | Ders Saat Sayısı | Kalan Kontenjan | Fiyat |
---|