Aikido tekniklerini Budo’dan, öğretilerini ise Bushido'dan alan bir Japon Savaş Sanatıdır.
Ai-Ki-Do üç sözcükten oluşur.
Ai: Sevgi + uyumlu olma.
Ki: Enerji (potansiyel ve kinetik enerji) + kainatı yaratan enerji.
DO: Yol, disiplin, yöntem, ekol.
Aikido; (dost veya düşman) yaratılmış tüm varlıklarla uyumlu olmayı öğrenme öğretisidir diyebiliriz.
Aikido özünü Japon samuraylarının geleneklerinden alan bir savaş sanatıdır. Genel kanıtının aksine samuray düşünce tarzında mecbur kalınmadakça savaşılmazdı. Bir samuray ne kadar iyi olursa olsun asla gereksiz bir düelloya veya kavgaya karışmazdı. Olayların ilk önce barışçıl yollardan çözülmesi denenirdi. Bu sebepledir ki Aikido da istenilen savaş sanatı değil, barış sanatıdır.
Tüm geleneksel Japon Savaş Sanatlarında olduğu gibi Aikido’da amaç bedeni kuvvetlendirip özgüvenimizi artırırken, zihnimizi de kuvvetlendirip, onun durgunlaşmasını sağlamaktır. Bunda amaçlanan her koşul altında soğukkanlı kamayı başararak, amaçsız ve sonucu belli olmayan gereksiz kavga ve çatışmalardan uzak durabilmektir.
"Aikido'nun sırrı ayağınzı nasıl hareket ettirdiğinizde değil, zihninizi nasıl hareket ettirdiğinizdedir. Size savaş teknikleri öğretmiyorum, size şiddetsizliği öğretiyorum."
'DOJO' geleneksel uzak doğu sporlarında antrenman yapılan yerlere verilen genel isimdir.Biz bu yazımızda 'AİKİDO' için 'DOJO'ya bakışı anlatacağız.
Gerçek bir 'DOJO' antrenman yapılan, minderine ter damlayan, kimi zaman canınız yansada bir sonraki antrenmanı sabırsızlıkla beklediğiniz yani hayatınızın bir köşesinde olmazsa olmazınız olan yerdir.Sizler o 'DOJO'nun bir parçasısınızdır.Eğer gerçekten kendinizi oraya ait hissederseniz tatamiye çıktığınız andan itibaren aklınızda sadece 'AİKİDO' olacaktır.O gün yaşadığınız tüm sıkıntılarınız tatamide 'seiza' oturup 'mokuso' komutu ile gözlerinizi kapattığınız andan itibaren zihninizden silinir.Aklınızda sadece 'AİKİDO'nuzu mükemmelleştirmek için daha çok çalışmak olur.Bu nedenle doğru 'DOJO'yu ve doğru 'SENSEİ'i bulduğunuza emin olmadan bu yola çıkmamalısınız.
Peki doğru 'DOJO' nasıl olur ?
Daha önce 'DO' sporları ile ilgilenmediyseniz sizin için doğru 'DOJO'yu bulmak zor olabilir.Bu konuda bir çok kriter vardır.Ama en önemli bir kaç madde ile size doğru 'DOJO'yu tarif etmeye çalışalım.
-Derslere başlamadan önce mutlaka 'DOJO'yu ziyaret edip insanların yüzlerini inceleyin ! Eğer insanlar en sert tekniklerin sonunda bile tebessüm ediyorsa o 'DOJO' da dostluk, saygı, huzur ve mutluluk vardır.
-'DOJO' nun tesis imkanlarını inceleyin.Tataminin temiz olması, yeterli havalandırma ve aydınlatma sisteminin bulunması,bekleme alanı, soyunma odaları, kişisel eşyalarınız için dolaplarınızın olması dikkat etmeniz gereken özelliklerdir.
-Uzak doğu kültüründe 'DOJO' bağımsız ve saygı duyulan bir çalışma alanıdır.Aynı alanda ve aynı zamanda farklı branşların beraber çalışılması 'DOJO' kültürüne aykırıdır.Bu çalışma metodları eğitimin kalitesini bozar.Bu sebeple seçeceğiniz 'DOJO' nun sadece 'AİKİDO' branşında eğitim veriyor olmasına dikkat ediniz.
-Her işte olduğu gibi 'DOJO'larında uyması gereken kanuni standartlar bulunmaktadır.Çalışma yapacağınız tesisin izin belgesi, işletme ruhsatı, yetkili antrenörü olması yapılan işe duyulan saygı ve ciddiyetin bir göstergesidir.
-'DO' sanatlarında eğitim uzun mesafeli bir yoldur.Onun için çıktığınız bu yolda yalnız kalmamak için yolculuğunuzun başladığı yerin sağlam temellerde duran bir 'DOJO' olduğundan emin olun.
Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi | Eğitim Zamanı | Ders Saat Sayısı | Kalan Kontenjan | Fiyat |
---|